Oorzaak van De Tweede Wereldoorlog

De Tweede Wereldoorlog was niet de eerste oorlog in Europa. Een aantal jaren daarvoor, van 1914 tot en met 1918 vond namelijk de Eerste Wereldoorlog plaats.

Eerste Wereldoorlog

In de Eerste Wereldoorlog was het vooral Duitsland dat landen als Rusland en Frankrijk aanviel. Daarvoor moest Duitsland uiteindelijk de rekening betalen. Duitsland verloor in de oorlog en moest grote delen van haar land afstaan. Ook mocht het geen groot leger meer hebben Daarbij kwam er ook nog eens een enorme boete om de geleden schade te kunnen herstellen. Dat alles hielp Duitsland een flinke economische crisis in.

Deze economische crisis werd groter toen de hele wereld in 1930 te maken kreeg met financiële wanorde. Er was veel werkloosheid, zeker in Duitsland.

Adolf Hitler, die eerder meevocht in de Eerste Wereldoorlog, zag kansen. Hij deed in 1932 mee aan de verkiezingen met zijn eigen opgerichte partij, de NSDAP.

Hitler beloofde de Duitsers werk en welvaart. Hij was voor een groot en machtig Duitsland. Zo wist hij veel mensen voor zich te winnen. In 1933 won hij de verkiezingen. Adolf Hitler werd rijkskanselier van Duitsland. Dat is een soort premier. Een jaar later overleed de Duitse president. Hitler nam de functie over en liet zich in plaats van president Führer (leider) noemen. Hitler stelde de Duitsers niet teleur. Als Führer liet hij fabrieken bouwen en autowegen aanleggen. Daarmee voorzag hij in veel werk en zo verdween de werkloosheid. Tevens werkte Hitler aan het leger. Dat werd groter en sterker, beter getraind dan ooit tevoren. Want Adolf Hitler wilde Duitsland laten gelden en de schande van het verlies van de Eerste Wereldoorlog uitwissen.

 

Wat was de Eerste Wereldoorlog?

Wil je meer weten over de Eerste Wereldoorlog? Bekijk dan het filmpje hieronder.