Na de oorlog

Duitsland werd na de oorlog verdeeld in vier stukken. Zo kregen de toenmalige Sovjetunie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Frankrijk een stuk van Duitsland. Ook Berlijn, de Duitse hoofdstad en het hoofdkwartier van Adolf Hitler, werd verdeeld onder de vier overwinnaars.

Zo ontstonden later West- en Oost-Duitsland.

In Nederland en de rest van Europa begon de wederopbouw. Alles wat kapot was gemaakt in de oorlog werd hersteld. Mensen bouwden samen aan een nieuwe toekomst en vierden hun vrijheid.

Er bleef wel spanning ontstaan tussen twee grootmachten, namelijk de Sovjetunie en de overige geallieerden. Dit werd de Koude Oorlog genoemd.

Nederlanders wilden de oorlog zo snel mogelijk achter zich laten. Zij bouwden aan de economie, zorgden voor werk en verbeteringen, nieuwe rechten en nieuwe regels, opleidingen en ga zo maar door. De oorlog duurde vijf jaar, het herstel (de wederopbouw) duurde vijftien jaar.

Wederopbouw

Als gevolg van de Tweede Wereldoorlog werden organisaties als de NAVO en de Verenigde Naties opgericht, om de vrede te bewaren. Landen die zich aansluiten bij de Verenigde Naties waren tegen oorlog en voor vrede.

Verenigde Naties

Duitsland werd in 1990 weer één land, toen de Berlijnse muur viel. Nu is Duitsland bekend als de Bondsrepubliek Duitsland en doet Duitsland mee in Europa. Mensen hebben veel geleerd van de Tweede Wereldoorlog. Hoewel de oorlog ruim zeventig jaar achter ons ligt, zijn de sporen ervan nog altijd te zien.