Het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa

In de ruim vijf jaar die de Tweede Wereldoorlog duurde ging het Adolf Hitler eigenlijk maar om één ding: Nazi-Duitsland moest zo groot mogelijk worden. Naar het westen toe boekte hij succes na succes: Scandinavië en West-Europa wist hij moeiteloos te bezetten. Maar hij had het hoog in zijn bol, want Hitler wilde ook de Balkanlanden in het oosten veroveren. En daarna zelfs de Sovjetunie (wat nu Rusland heet).

 

De Balkanlanden

De Duitsers gingen niet alleen naar het westen, maar ook naar het oosten. In 1939 veroverde Duitsland, samen met Italië, het land Albanië. Een jaar later, op 29 oktober 1940, werd Griekenland ingenomen en Joegoslavië werd in april van 1941 bezet. Daarmee waren de Balkanlanden in het zuidoosten van Europa ook in Duitse handen en had het Duitse rijk een ongekend groot oppervlakte.

 

De Sovjetunie

Ook de Sovjetunie stond op de lijst van Duitsland. Hier was een groot plan voor uitgedacht, bekend onder de naam ‘Operatie Barbarossa’. Op 22 juni 1941 viel Duitsland Rusland binnen. Grote gebieden werden veroverd, maar de belangrijkste steden bleven buiten bereik. Moskou en Leningrad (dat nu Sint Petersburg heet) werden niet.

De oorlog duurde twee jaar. De Duitsers bleken niet goed voorbereid te zijn op de strenge Russische winters, want in de winter van 1943 (januari) moesten de Duitsers zich overgeven.

Daarmee begon het tij te keren. Er kwam een einde aan de veroveringen van nazi-Duitsland. De Russen slaagden erin om de Duitsers terug te dringen, tot ze zichzelf in mei in 1945 moesten overgeven in Berlijn, hun eigen hoofdstad.

Sovjetunie