Tweede Wereldoorlog buiten Europa

De Tweede Wereldoorlog vond plaats in het continent Europa, maar ook op andere continenten woedde de oorlog. In Noord-Afrika, bijvoorbeeld, maar ook in de Stille en Atlantische Oceaan. Landen als Japan en de Verenigde Staten bemoeiden zich ook met de Tweede Wereldoorlog, met alle gevolgen van dien.

 

Onrust in Noord-Afrika

Er werd niet alleen gevochten in Europa, maar ook in Noord-Afrika. Duitsland probeerde landen in handen te krijgen om het oppervlakte van nazi-Duitsland zo groot mogelijk te maken. Ook werd er gevochten om koloniën van nog niet veroverde landen – zoals het Verenigd Koninkrijk – in handen te krijgen. Zo vochten Duitse en Italiaanse soldaten in Tunesië, Libië en Egypte met Britse soldaten.

Adolf Hitler op bezoek in Libië

In mei 1943 kwam hier een einde aan, omdat de Verenigde Staten de Britten kwamen steunen. Samen lukte het om Italië en Duitsland uit Noord-Afrika te verdrijven.

 

Amerikaanse bemoeienis in de Stille Oceaan

Niet alleen in Noord-Afrika bemoeide Amerika zich met het verloop van de oorlog. Amerika sloot zich aan bij de geallieerden en vocht ook in de Stille Oceaan tegen Duitsers en hun bondgenoten.

Dat had alles te maken met een aanval door Japan op Pearl Harbor op Hawaï. Amerika en Japan lagen namelijk al langer overhoop, omdat Amerika de Filipijnen als kolonie hadden op Aziatisch grondgebied. Daar waren allerlei belagen mee gemoeid, waar de Japanners niet blij mee waren.

Bombardement op Pearl Harbor

Japan wilde heersen over heel Zuidoost-Azië en Amerika zat dus in de weg.

De aanval op Pearl Harbor was een zware klap voor de Amerikanen. Maar liefst 75% van de Amerikaanse vloot raakte uitgeschakeld na dit bombardement. Japan had vrij spel en bezette onder meer de Filipijnen en Nederlands-Indië. Hier speelde zich dan ook een groot deel van de Tweede Wereldoorlog af voor Nederlanders die in Nederlands-Indië waren gebleven.

De oorlog tussen Japan en Amerika nam grote vormen aan en speelde zich gedeeltelijk los van de oorlog in Europa af. Hoewel de Duitsers zich in mei 1945 al hadden overgegeven, duurde het nog tot augustus 1945 tot de Tweede Wereldoorlog definitief afgelopen was. Amerika bombardeerde de Japanse steden Hiroshima en Nagasaki met atoombommen. Deze steden raakten volledig verwoest en er waren vrijwel geen overlevenden.

Japan gaf zich over.