Bombardementen

De Tweede Wereldoorlog kenmerkt zich door de vele bombardementen vanuit vliegtuigen, iets wat in de Eerste Wereldoorlog niet speelde.

In Nederland begon de oorlog met het bombardement op Rotterdam, de bombardementen in Japan maakten een einde aan de oorlog. Maar tussentijds waren er nog vele andere luchtaanvallen.

 

Engeland

In 1940 werd Engeland aangevallen. Het lukte Duitsland niet om Engeland in te pikken. Maar dat weerhield de Duitsers er niet van om Engelse steden te blijven bombarderen. Veel mensen verscholen zich in schuilkelders. De bommenwerpers waren niet in staat om gericht te mikken en dus was het altijd maar de vraag waar een bom neerkwam. Slechts dertig procent van alle geworpen bommen troffen echte doelen in bebouwd gebied.

Er kwamen veel mensen door om het leven, maar dat hadden er meer kunnen zijn als er gerichtere apparatuur beschikbaar was geweest.

 

Overzicht van bombardementen

De belangrijkste bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog waren die op voornamelijk Duitse steden. Ook Pearl Harbor en Tokio werden getroffen, los van Hiroshima en Nagasaki.

Hieronder een overzicht van de gepleegde bombardementen:

  • Warschau (door de asmogendheden)
  • Rotterdam (door de asmogendheden)
  • Londen (door de asmogendheden)
  • Dresden (25.000 doden, door de geallieerden)
  • Hamburg (40.000 doden, door de geallieerden)
  • Tokio (100.000 doden, door de geallieerden)
  • Hiroshima en Nagaski (honderdduizenden doden, door de geallieerden)

De V1 en de V2

Speciaal om bombardementen uit te kunnen voeren ontwikkelden de Duitsers de V1. De V1 was een vliegtuig zonder bemanning. Aan boord was echter wel 800 kilo springstof. Van deze V1’s werden er meer dan tienduizend afgevuurd richting Londen.

Niet gek dat de Engelsen doodsbang waren en zich verstopten in permanente schuilkelders.

Door ervaring leerde de Engelse luchtmacht wel om het vliegtuig al in de lucht onschadelijk te maken. Vaak explodeerden de vliegtuigen dus hoog in de lucht en konden ze weinig schade meer maken.

De Duitsers bleven echter door ontwikkelen. De V2 was de opvolger van de V1: een stuk sneller met maar liefst 2.000 kilo springstof aan boord. Deze vliegtuigen werden gebruikt tegen Londen en Parijs.

V1 en V2 raketten